Uncategorized

Фирма CoolConsult направи дарение на Храм ротонда „Св. вмчк. Георги“

 Един от най-старите храмове в София, ротондата св. Георги, събира средства за реставрация на външните зидове и за дигитално заснемане. Църквата е уникална с ролята си в българското средновековие, а край стените й е гробът на св. Георги Софийски.

Заедно с храма Света София, дала името на града, ротондата св. Георги е най-старата столична църква. Най-старият слой стенописи е от 6 век, а най-ценните запазени са от 9-ти. Тук са били положени мощите на св. Йван Рилски при пренасянето им от Рила в столицата – Търново.

Отец Йоан, председател на църковното настоятелство: “При връщането на мощите от Търново в Рилския манастир отново са престояли тук. Това е била една манифестация на православния български дух по време на турското робство.”

Храмът е бил в реставрация от 30-те години до 1998-ма. Днес той е действащ, но е и част от туристическите маршрути на София. И макар че ротондата и стенописите във вътрешността са прецизно реставрирани, външните стени са изложени на атмосферните влияния. Настоятелстовото набира около 200 хиляди лева за консервацията им. Част от средствата ще бъдат вложени в дигитално заснемане на стенописите и архитектурата на храма.